Skip to main content

Η Ελληνική Μεταλλουργική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) αποτελεί εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Δρ. Γρ. Χαϊδεμενόπουλου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος διετέλεσε και ο πρώτος Πρόεδρός της την περίοδο 2000-2004. Την πρωτοβουλία αυτή αγκάλιασε το σύνολο της ελληνικής ακαδημαϊκής και βιομηχανικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταλλικών υλικών. Κύριος στόχος της ίδρυσης της Ε.Μ.Ε. ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου προβληματισμού, συζήτησης και συνεργασίας ατόμων και φορέων που ασχολούνται επιστημονικά ή/και επαγγελματικά με τα μεταλλικά υλικά στον Ελλαδικό χώρο.

Στα πρώτα της βήματα, η Ε.Μ.Ε. ενισχύθηκε οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Tεχνολογίας, μέσω της θετικής αξιολόγησης, χρηματoδότησης και επιτυχούς υλοποίησης σχετικής ανταγωνιστικής πρότασης, στα πλαίσια του προγράμματος «Ανθρώπινα Δίκτυα Διάδοσης της Ε+Τ Γνώσης» στης οποίας την προετοιμασία είχε καθοριστική συμβολή η Δρ. Αγγ. Λεκάτου. Το έργο αυτό είχε ως ανάδοχο φορέα την ΕΒΕΤΑΜ, εκπρόσωπο τον Γενικό Διευθυντή της Δρ. Α. Τζαμτζή, και ενεργούς συμμετέχοντες

  • Από τον ακαδημαϊκό/ ερευνητικό χώρο: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/ Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΤΕ/LIC).
  • Από το βιομηχανικό χώρο: τις εταιρείες ΣΙΔΕΝΟΡ, SIELMAN, GMC, METKA, FITCO, EΞΑΛΚΟ, ΒΜΤΕ, ΚΟΝΤΙ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, καθώς και την Ένωση Ελληνικών Χυτηρίων και το Σύνδεσμο Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου.

Στις αρχές του 2000, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Ε.Μ.Ε., με τον απαραίτητο αριθμό μελών για τη συγκρότησή της σε νομικό πρόσωπο και στη συνέχεια συντάχθηκε και κατατέθηκε το καταστατικό της στο Πρωτοδικείο Βόλου. Σύντομα η Ε.Μ.Ε. αποκτά Α.Φ.Μ. και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, ενώ έως το τέλος του 2001 απαριθμεί περισσότερα από 100 ενεργά μέλη.

Μια από τις κύριες δραστηριότητες της Ε.Μ.Ε. είναι η διοργάνωση των Πανελλήνιων Συνεδρίων Μεταλλικών Υλικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Μ.Ε., με Πρόεδρο τον Καθηγητή Γρ. Χαϊδεμενόπουλο, αποφασίστηκε η υλοποίηση ενός τέτοιου επιστημονικού συνεδρίου ανά τριετία, σε διαφορετική πόλη της χώρας, με ταυτόχρονη έκδοση τόμου πρακτικών επιστημονικών εργασιών. Κατά τη διάρκεια των συνεδρίων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων της χώρας να παρουσιάσουν δημοσίως τις ερευνητικές προσπάθειές τους και να τις θέσουν στη βάσανο των ερωτήσεων και της κρίσης Ελλήνων επιστημόνων, διεθνώς καταξιωμένων στο ευρύ πεδίο των μεταλλικών υλικών. Η υλοποίηση των Πανελληνίων Συνεδρίων Μεταλλικών Υλικών υποστηρίζεται οικονομικά από τις συνδρομές των μελών της Ε.Μ.Ε. και των συμμετεχόντων, αλλά δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις χορηγίες από ελληνικές εταιρείες/ βιομηχανίες του χώρου, οι οποίες συστηματικά υποστηρίζουν τις δραστηριότητές μας.

Το 2008, επί προεδρίας του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπ. Παντελάκη, η Ε.Μ.Ε. άνοιξε τα φτερά της προς τον Ευρωπαϊκό χώρο και εντάχθηκε στη Federation of European Materials Societies (FEMS). Στο διάστημα 2015-2019, η Δρ. Α. Ζερβάκη, -Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε. για δύο θητείες (2011-2016),- διετέλεσε εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FEMS. Η επιβράβευση των προσπαθειών εξωστρέφειας της Ε.Μ.Ε. ήρθε το 2015, όταν κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού μεταξύ ανταγωνιστικών προτάσεων που υποβλήθηκαν από επιστημονικές εταιρείες/μέλη της FEMS, η Ε.Μ.Ε. σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τεχνολογίας και Έρευνας Συμπυκνωμένης Ύλης (Ε.Ε.Τ.Σ.Υ.) ανέλαβαν τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου EUROMAT, που αποτελεί και σταθμό/ ορόσημο στην ιστορία μας. To EUROMAT 2017 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη προσελκύοντας 2500 συνέδρους από 65 χώρες και αποτέλεσε ένα από τα πολυπληθέστερα και πλέον επιτυχημένα συνέδρια του θεσμού της FEMS. Η επιτυχία αυτή αναγνωρίσθηκε και επιβραβεύθηκε το 2019, ότα0ν η Δρ. Α. Ζερβάκη εκλέγεται στη θέση αντιπροέδρου της FEMS για τη διετία 2020-2021.

Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής παρουσίας της Ε.Μ.Ε., κάθε δύο έτη διοργανώνεται διαγωνισμός παρουσίασης/ επιλογής/ βράβευσης της καλύτερης διπλωματικής εργασίας που εκπονήθηκε σε ελληνικό ακαδημαϊκό Ιδρυμα στο συγκεκριμένο πεδίο. Ο βραβευμένος/-η νέος/-α επιστήμονας/-ισσα χρηματοδοτείται από την Ε.Μ.Ε., προκειμένου να παρουσιάσει την εργασία του και να διαγωνισθεί στο Junior EUROMAT.

 Οι προσπάθειες της Ε.Μ.Ε. για την εκπλήρωση των κύριων στόχων της ίδρυσής της και την επέκτασή τους σε νέες περιοχές, -όπως το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας επιβάλλει σε κάθε χρονική στιγμή,- είναι συνεχείς και άοκνες, αλλά μπορούν να ευοδωθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω μόνο με την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών της και τη διεύρυνσή της με νέους επιστήμονες του πεδίου.

 

Εγγραφή newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι - εγγραφείτε στο newsletter.